Tips & råd med Micke Persson inför Bockjakten


Michael Persson känner ni igen bland annat från filmerna om Jakt på svenska råbockar, där man följer med honom under tre säsongers bockjakt. 


Micke började jaga i 8-års åldern med sin väldigt tama iller, kaniner fanns det gott om och illern var duktig - så det lades ner mycket tid på det! Senare har han övergått till att jaga det mesta men just bockjakten är någonting som han brinner för och lägger ner väldigt mycket tid och energi på. 


Nu delar han med sig av sina erfarenheter för att få en lyckad bockjakt. 



"Säsongen börjar för mig redan i maj när jag ger mig ut för att leta bockar"

En av de största passionerna i mitt jägarliv är definitivt bockjakten! För mig började mitt jaktliv med illerjakt på kanin när jag var 8 år tillsammans med farbror Åke (och  min väldig tama iller som hette ”illern”). Men den seriösa bockjakten började jag med i 18-års åldern, och sen var jag fast!  

Min sambo kallar mig "smått fanatisk", det ligger väl någonting i det.....

Säsongen börjar för mig redan i maj när jag ger mig ut för att leta bockar. Detta för att grödorna inte ska vara för höga, då blir det svårare att hitta dem. En av nycklarna till att få en bra bockjakt är att känna dina marker! Ju mer du är ute i marken och smyger innan den 16 augusti – desto större chans har du för att lyckas. Se var det finns träd som är fejade, och andra revirmarkeringar. Lär dig var revirbockarna håller hus. Jag brukar ha med kameran eller filmkameran, det är så mycket enklare att kunna kika även hemma sen på foton och jämföra bockar från år till år när man har de på foto eller film. 

" Jag tycker också att det är viktigt att hålla efter räven"

Jag tycker också att det är ett viktigt arbete att hålla efter räven, samtidigt som man gör det så ser man även där hur bockarna rör sig, ett bra sätt att hålla efter både predatorer och se var revirbockarna finns. 

Jag har i stort sett alltid camokläder på mig när jag är ute och smyger. Djuren har mycket svårt att upptäcka oss människor när vi smälter in i naturen. Jag brukar inte ha behov av ansiktsmask men däremot så har jag keps för att dölja huvudet och handskar för att mina händer inte ska röja min placering.

Vindriktingen är otroligt viktig, för att lyckas att smyga in på djuren måste du gå rätt i vind. Jag har alltid med mig en wind tracker för att enkelt kunna se om jag är rätt på det eller inte. Jag ser alltid till att ha vinden i ansiktet för att djuren inte ska få min doft av misstag. Jag smyger alltid helt tyst, för de har otroligt bra hörsel!

Jag har alltid med min kikare, en Zeiss Victory RF 10x56 med avståndsmätare. Det är otroligt användbart, tidigare hade jag en kikare och en avståndsmätare, nu behöver jag enbart ha denna med mig. 

Eftersom jag gillar att smyga runt på markerna har jag skjutkäpp med mig. Det behöver man ju klart inte om man tänker sitta i torn, men en del av tjusningen är att smyga och se var bockarna befinner sig, och att komma nära dem. Jag har testat olika men tycker att 3-bening är smidigast att bära med sig och du har mest rörelsefrihet med den, däremot en 4-bening har man bäst stöd i. Det är en smaksak, och jag väljer ibland min 3-bening och ibland min 4-bening. 

Jag använder mig nästan uteslutande av Nordik Roe när jag lockar. Det bästa tipset för att få till ett bra lockljud är att sitta hemma framför filmen och träna. Träna träna träna. Det finns mycket bra beskrivning i filmen Lockjakt på Råbock så man lär sig hur, när och hur länge man ska locka. Pipan är bra för att man får fram flera ljud ur den, och ljudet når långt.

"Det behöver inte vara en medaljbock utan för mig har det blivit viktigare att det är en gammal avskjutningsbock."

Bössan som jag fastnat för är en Blazer R8 .270 VSM, och jag har en Zeiss Victory V8 1,8-14 x 50 kikare på den. Jag använder min handkikare så flitigt att jag har valt en mindre kikare på bössan. Jag har även satt en ljuddämpare på min bössa, var klart motståndare till det tidigare men nu har jag insett det fantastiska i att inte behöva släpa på hörselskydd och att kunna höra alla ljud naturligt istället för igenom hörselskydden.

Det som jag känner är viktigast med bockjakten överlag är att jag aldrig skjuter någonting som jag inte själv uppskattar. Storleken på bocken är inte viktig, det är jakten i sig som är viktig. Förberedelser, smygandet, spänningen innan skottet. När jag började jaga hade jag ett annat sätt att se på det där med storleken, men nu är det en del i det för mig, att jag försöker att bara skjuta gamla bockar. Det behöver inte vara en medaljbock utan för mig har det blivit viktigare att det är en gammal avskjutningsbock. Men även jag gör fel och skjuter ibland en bock för tidigt – utifrån min synvinkel.

Bästa tipsen från mig:

  • En bra handkikare
  • Väl förberedd inför premiären, du ska känna till alla bockar som du tror finns på din mark
  • Camokläder, för att smälta in i naturen
  • Wind Tracker, för att kunna se vindrikting så du inte blir upptäckt
  • En bra skjutkäpp
  • Nordik Roe lockpipa

Skjut inte mer än marken bär – och skjut en trofé som du själv uppskattar!


Skitjakt på er! 


Mvh

Micke Persson

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.