Med Roger Barrborn inför svartfågeljakten!

Nu ska vi få väldigt matnyttiga tips och trix av Roger Barrborn gällande hans absoluta favoritjakt - svartfågeljakt.

Roger har tillsammans med P-A Åhlén på Nordik Predator AB tagit fram lockpiporna Nordik Barrborn Pro Crow och Nordik Barrborn Basic Crow. Han har även gjort en DVD "Din guide till kråkjakten med Roger Barrborn" tillsammans med Mikael Tham och driver en framgångsrik Youtube-kanal där det fokuseras på jakt, inte bara svartfågeljakt utan all annan jakt man kan tänka sig. Hans lite längre filmer finns tillgängliga på jaktflix.se 

Så läs, begrunda, och ta till dig av alla tipsen från Roger Barrborn!

"Juli och augusti tycker jag är de månader på året då det
med högsta framgång går att decimera svartfågelbeståndet."

För oss som är väldigt intresserade av denna jakt så är säsongen ganska lång.

Jag brukar dela upp mitt svartfågeljagande till sommarjakt och höst, vinter och vårjakt. 

Sommarjakten börjar ofta för min del med att det behöver bedrivas skyddsjakt i foderhanteringen på några gårdar där jag jagar. Denna skyddsjakt får bedrivas hela året, men jag försöker hålla koll på när ungarna är utflugna, detta för att minska risken att skjuta bort vuxna som har smått i bona.

Är man osäker så går det att se skillnad på nyss utflugna ungar och vuxna fåglar,och då bara skjuta ungarna den första tiden för att vara på den säkra sidan.

Juli och Augusti tycker jag är de månader på året då det med högsta framgång går att decimera svartfågelbeståndet. Det behövs på många platser för att hålla en acceptabel nivå.

Tillvägagångssättet för mina jakter är lite olika på sommar jakt och höst, vinter och vårjakt

På sommaren när det är mycket oerfarna ungfåglar använder jag oftast ganska många bulvaner, minst 8-10 st men gärna fler. jag brukar förvara en del skjuten fågel i frysen för att ta upp för att använda och öka på bulvanbilden.

Jag riggar även upp en del fåglar efterhand som jag lyckas skjuta ner.

Jag tycker att på sommaren är det inte så viktigt att plocka undan nerskjuten fågel, de skrämmer inte alls på samma vis som det gör på höst, vår och vinterjakten. Om jag då märker att inkommande fågel skyggar för något, plockar jag undan så det inte ligger mycket fågel på marken, och håller även koll så de som ligger kvar, inte ligger i en onaturlig ställning tex på rygg.

Jag använder givetvis mina Lockpipor, både Nordik Barrborn Pro och Nordik Barrborn Basic.
Dessa använder jag hela året!

"Jag kombinerar Barrborn Pro och Barrborn Basic
till att skapa en duo av läten"

Något som är väldigt kul är att det går att få riktigt bra Kajläte av företrädelsevis Barrborn Pro pipan, och även läte av måsfågel har visat sig fungera. 

Jag kombinerar Barrborn Pro och Barrborn Basic till att skapa en duo av läten, med Pro pipan gör jag aggressivare och mer beklämmande läte, samt att med den får jag ett bra kajläte.
Basic pipan använder jag som lugnt grövre kråkläte och även Råkläte. Det har visat sig att Måsfågelljudet går att frambringa med båda piporna.

Utöver nämnda saker så använder jag en flapper, det är en batteridriven liten ställning som riggas med en skjuten fågel, och med hjälp av ett litet batteri flaxar den med jämn intervall.
Jag har även en Trippel motion, detta är en liten snurra som man placerar 3st bulvaner på och som sen med intervall snurrar. Även duvsnurra har visat sig vara väldigt effektiv vid just sommarjakten, då med antingen kajor eller Råkor i stället för duvor.

 

Uven som för många är starkt förknippad med jakt på kråkfågel använder jag ganska sällan av på sommarjakten, får en känsla av att den ofta skrämmer en del fågel. För mig funkar det överlag väldigt dåligt med Uv just på sommarjakten. Uven får dock följa med mer på höst, vinter och vårjakten, även om jag sällan får de omtalade aggressiva attackerna så sitter den där som ett blickfång och förhoppningsvis ökar chansen att fåglarna inte hinner upptäcka mig förrän det är för sent, därför placerar jag gärna Uven ca 15-20 meter från mitt gömsle.

På höst, vinter och vårjakten brukar jag åtla in svartfågel, jag samlar slaktrester, trafikdödat vilt mm som portioneras ut med början minst en vecka före planerad jakt. Det är inget tvivel om att en bra åtel ökar chansen att få resultat på jakten, då har man ju vant fåglarna att finna mat på den platsen ett tag.

"En gemensam sak på all jakt efter svartfågel är ett välplanerat gömsle!"

Det bör vara tillräckligt rymligt och välbyggt så man sitter eller står väl gömt för fåglarna. Om det går så är riktningen på gömslet bra att tänka på, oftast bygger jag mina gömslen så att jag har två ganska väl tilltagna skjutgluggar snett upp och framåt, och en heltäckande vägg i rygg för att dölja min siluett. Jag vill även gärna ha ett litet utskjutande tak som jag kan backa in under för att högt flygande fåglar inte ska se mig.

Om det går så är det definitivt bra att bygga så att skjutriktningen inte är mot uppgående sol, blir väldigt jobbigt att skjuta med solen i ögonen, dessutom syns rörelser mer i solljus. Om det är betydande vind så kan man räkna ut i förväg vilken riktning de flesta fåglar kommer att komma in över Uv och bulvanbild. Uven och bulvanbildens placering vill jag som nämnts gärna ha på ca 15-20 meter, och sen får man välja riktning av placering efter vind och gömslets placering.

Vid lite påtagligare vind väljer jag ofta att flytta ut bulvanbilden på lite längre avstånd mot vinden, det blir ganska ofta lite försiktigare fåglar vid kraftigare vind och inte sällan väjer dom strax innan bulvanbilden, har jag då längre till bulvanbilden - så får jag bättre läge på de försiktiga fåglarna.

Som alla andra fåglar väljer svartfågel gärna att göra sin inflygning mot vinden, detta är för att de helt enkelt har bättre kontroll på flygandet i motvind. 

På min Youtube kanal ” Roger Barrborn” finner du en del filmklipp om Svartfågeljakt på olika platser, årstider och tillvägagångssätt.

Skitjakt på er! 

Mvh
Roger Barrborn

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.